Održiva ambalaža

Ona štiti proizvode koje volimo i pruža informacije o tome kako ih koristiti bezbedno i odgovorno – ali ambalaža takođe mora postati deo kružnog gospodarstva.

Haiti-Branded-Market-2-1024x683_eciRGBv2

Naša strategija za ambalažu: Snažan fokus, ambiciozni ciljevi

U Henkelu, prepoznajemo odgovornost u vezi s pakiranjem. Predani smo promicanju održivosti i ostvarivanju ove predanosti kroz skup ambicioznih ciljeva. Naša strategija zasniva se na konceptu kružnog gospodarstva i fokusira se na uporabu materijala iz održivih izvora i korištenje pametnog dizajna kako bi se zatvorio krug – radi dobrobiti ljudi i planeta.

Prikazi:

Ambitious packaging targets

Henkel is stepping up its commitment for sustainability and has set further ambitious packaging targets for 2025 to promote a circular economy.

0:20 Min.

1047188

Pregled naših ciljeva pakiranja

  • 100% Henkelove ambalaže do 2025. moguće je reciklirati, ponovo upotrijebiti ili kompostirati *.
  • Plastika: Želimo povećati udio reciklirane plastike na 35% za naše proizvode široke potrošnje u Europi do 2025. godine.
  • Metal: Želimo povećati uporabu recikliranog aluminija u Europi na 9% do 2020. godine.
  • Papir / celuloza: 100% papira i kartona bit će izrađeni od recikliranog materijala ili, po potrebi, od svježih vlakana podrijetlom iz održivog šumarstva.
  • Želimo ukloniti i izbjeći PVC i druge tvari koje bi mogle biti potencijalno zanimljive.
  • Cilj nam je doći do više od milijardu potrošača kroz ciljane informacije o recikliranju.

* Osim za adhezivne proizvode čiji ostaci mogu utjecati na recikliranje ili na zagađenje recikliranja.

Poticanje napretka ka kružnom gospodarstvu: Henkelov novi strateški okvir za održivu ambalažu odražava tri ključne faze kružnog lanca vrijednosti.

Partnerstva duž lanca vrijednosti: Jači zajedno

Naši napori za postizanje ovih ciljeva ostvaruju se kroz snažnu suradnju s partnerima iz različitih industrija, kako bi se potaknula inovacija u razvoju ambalaža. Primjerice, sudjelujemo u inicijativi Nova plastična ekonomija, koja okuplja zainteresirane strane kako bi razmotrili budućnost plastike i pokrenuli promjene ka kružnom gospodarstvu. Od siječnja 2019. godine Henkel je također osnivač nove globalne inicijative Savez za uklanjanje plastičnog otpada. Savez će razvijati i širiti rješenja koja umanjuju količinu plastičnog otpada i omogućuju gospodarenje njime. Također će promicati rješenja za rabljenu plastiku kako bi omogućio kružno gospodarstvo.

Osim toga, udružujemo se s različitim organizacijama koje rade na poboljšanju infrastrukture za recikliranje, posebice u zemljama u razvoju, gdje se često ne primjenjuju odgovarajući sustavi za recikliranje materijala za ambalažu. U tom kontekstu, postali smo prva globalna tvrtka robe široke potrošnje sa brzim rastom koja se udružila s Bankom plastike 2017. godine: Ovo socijalno poduzeće ima za cilj smanjiti plastični otpad u oceanima i pružiti priliku siromašnima tako što im daje mogućnost zaraditi novac ili usluge uklanjanjem plastičnog otpada iz okoliša. Kao dio ovog partnerstva, do kraja 2018. godine ukupno 63 tona plastike je prikupljeno, a zatim sortirano i uvedeno u lanac vrijednosti recikliranja – u formi socijalne plastike®: u pitanju je potvrda Banke plastike koja pokazuje da su sakupljači za plastični otpad dobili cijenu koja je iznad tržišne. Uspješno smo iskoristili ovaj plastični materijal u 25.000 boca za naše proizvode za pranje rublja i čišćenje, i planiramo ga u budućnosti još više koristiti u našim pakiranjima.

HR_Infographic-_1960px_-PlasticBank

Šta dalje: Ka još većoj održivosti

Ambalaža se stalno mijenja usled utjecaja inovativnih novih dizajna i promjenjivih očekivanja kupaca. Ova neprestana transformacija pruža uzbudljive mogućnosti za smanjenje negativnog utjecaja ambalaže na okoliš. U Henkelu, naši stručnjaci predani su istraživanju mogućnosti da ambalaža bude još više održiva – štiteći proizvode koje volimo i pritom pružajući veći doprinos planetu.