Održiva ambalaža

Ona štiti proizvode koje volimo i pruža informacije o tome kako ih koristiti bezbedno i odgovorno – ali ambalaža takođe mora postati deo kružnog gospodarstva.

Haiti-Branded-Market-2-1024x683_eciRGBv2

Naša strategija za ambalažu: Snažan fokus, ambiciozni ciljevi

U Henkelu, prepoznajemo odgovornost u vezi s pakiranjem. Predani smo promicanju održivosti i ostvarivanju ove predanosti kroz skup ambicioznih ciljeva. Naša strategija zasniva se na konceptu kružnog gospodarstva i fokusira se na uporabu materijala iz održivih izvora i korištenje pametnog dizajna kako bi se zatvorio krug – radi dobrobiti ljudi i planeta.

Pregled naših ciljeva pakiranja za 2025.

  • 100% Henkelove ambalaže moguće je reciklirati ili ponovo upotrijebiti. 
  • Cilj nam je smanjiti količinu djevičanskih plastike iz fosilnih izvora u našim proizvodima za 50 posto. To ćemo postići povećanjem udjela reciklirane plastike na više od 30 posto, smanjenjem volumena plastike i sve većom upotrebom plastike na biološkoj razini.
  • Želimo spriječiti odlaganje otpada u okoliš. Da bismo to postigli, podržavamo inicijative prikupljanja i recikliranja otpada. Da bismo to postigli, podržavamo inicijative prikupljanja i recikliranja otpada. Ulažemo u inovativna rješenja i tehnologije za promicanje recikliranja u zatvorenom krugu, a cilj nam je doseći više od 2 milijarde potrošača godišnje pružanjem ciljanih informacija o recikliranju.

Pored toga, naš cilj je da 100 posto papira i kartona koje koristimo izrađujemo od recikliranog materijala ili, tamo gdje su potrebna djevičanska vlakna, da potječu od svježih vlakana podrijetlom iz održive šume.

Partnerstva duž lanca vrijednosti: Jači zajedno

Naši napori za postizanje ovih ciljeva ostvaruju se kroz snažnu suradnju s partnerima iz različitih industrija, kako bi se potaknula inovacija u razvoju ambalaža. Primjerice, sudjelujemo u inicijativi Nova plastična ekonomija, koja okuplja zainteresirane strane kako bi razmotrili budućnost plastike i pokrenuli promjene ka kružnom gospodarstvu. Od siječnja 2019. godine Henkel je također osnivač  nove globalne inicijative Savez za uklanjanje plastičnog otpada. Savez će razvijati i širiti rješenja koja umanjuju količinu plastičnog otpada i omogućuju gospodarenje njime. Također će promovirati rješenja za korištenu plastiku pomažući uspostavu kružne ekonomije.

Osim toga, udružujemo se s različitim organizacijama koje rade na poboljšanju infrastrukture za recikliranje, posebice u zemljama u razvoju, gdje se često ne primjenjuju odgovarajući sustavi za recikliranje materijala za ambalažu. U tom kontekstu, postali smo prva globalna tvrtka robe široke potrošnje sa brzim rastom koja se udružila s Bankom plastike 2017. godine: Ovo socijalno poduzeće ima za cilj smanjiti plastični otpad u oceanima i pružiti priliku siromašnima tako što im daje mogućnost zaraditi novac ili usluge uklanjanjem plastičnog otpada iz okoliša. 

Do kraja 2019. više od 200 kubičnih tona plastike je prikupljeno u Haitiju. Potom se plastika sortirala, a zatim uvela u lanac vrijednosti recikliranja kao Social Plastic® plastika. Ovaj material odobrava Plastična banka kako bi pokazala da su sakupljači dobili cijenu povoljniju od tržišne za plastični otpad. Reciklirana Social Plastic® plastika može se koristiti za proizvode ili pakiranja, čime se zatvara ciklus materijala.

Henkel je 2019. godine poduzeo sljedeći korak u svom partnerstvu s Plastic Bankom i produžio svoje partnerstvo za još pet godina. Nakon uspjeha partnerstva pokrenutog 2017. godine, Henkel namjerava podržati tekuće projekte na Haitiju, Filipinima i u Indoneziji. Tvrtka će dati značajan doprinos u infrastrukturi sa više od 400 mjesta za prikupljanje plastike u Egiptu. Radeći zajedno, cilj nam je povećati dostupnost Social Plastic® plastike kao resursa za proizvodnju ambalaže. Razvoj infrastrukture sakupljanja u Egiptu stvorit će dodatne kapacitete od maksimalno 5000 kubičnih tona godišnje. To je ekvivalent milijardu boca tijekom petogodišnjeg razdoblja. Samo u 2020. godini Henkel će u svoje pakiranje proizvoda integrirati više od 600 kubičnih tona Social Plastic® plastike. Plastic Banka otvorila je dodatne centre za skupljanje na Haitiju od početka partnerstva. Pored toga, Henkel je pomogao socijalnom poduzetništvu da uspostavi lanac opskrbe koji osigurava da se sakupljeni plastični otpad može preraditi i reciklirati, da bi se na kraju mogao ponovno integrirati u lanac vrijednosti.

hr-2020-11-infographic-plastic-bank-1960px

Šta dalje: Ka još većoj održivosti

Ambalaža se stalno mijenja usled utjecaja inovativnih novih dizajna i promjenjivih očekivanja kupaca. Ova neprestana transformacija pruža uzbudljive mogućnosti za smanjenje negativnog utjecaja ambalaže na okoliš. U Henkelu, naši stručnjaci predani su istraživanju mogućnosti da ambalaža bude još više održiva – štiteći proizvode koje volimo i pritom pružajući veći doprinos planetu.