Održiva ambalaža

Ona štiti proizvode koje volimo i pruža informacije o tome kako ih koristiti bezbedno i odgovorno – ali ambalaža takođe mora postati deo kružnog gospodarstva.

Haiti-Branded-Market-2-1024x683_eciRGBv2

Naša strategija za ambalažu: Snažan fokus, ambiciozni ciljevi

U Henkelu, prepoznajemo odgovornost u vezi s pakiranjem. Predani smo promicanju održivosti i ostvarivanju ove predanosti kroz skup ambicioznih ciljeva. Naša strategija zasniva se na konceptu kružnog gospodarstva i fokusira se na uporabu materijala iz održivih izvora i korištenje pametnog dizajna kako bi se zatvorio krug – radi dobrobiti ljudi i planeta.

Pregled naših ciljeva pakiranja za 2025.

  • 100% Henkelove ambalaže moguće je reciklirati ili ponovo upotrijebiti. 
  • Cilj nam je smanjiti količinu djevičanskih plastike iz fosilnih izvora u našim proizvodima za 50 posto. To ćemo postići povećanjem udjela reciklirane plastike na više od 30 posto, smanjenjem volumena plastike i sve većom upotrebom plastike na biološkoj razini.
  • Želimo spriječiti odlaganje otpada u okoliš. Da bismo to postigli, podržavamo inicijative prikupljanja i recikliranja otpada. Da bismo to postigli, podržavamo inicijative prikupljanja i recikliranja otpada. Ulažemo u inovativna rješenja i tehnologije za promicanje recikliranja u zatvorenom krugu, a cilj nam je doseći više od 2 milijarde potrošača godišnje pružanjem ciljanih informacija o recikliranju.

*Isključivanje ljepljive proizvode gdje ostaci mogu utjecati na recikliranje ili zagađivanje tokove recikliranja.

Pored toga, naš cilj je da 100 posto papira i kartona koje koristimo izrađujemo od recikliranog materijala ili, tamo gdje su potrebna djevičanska vlakna, da potječu od svježih vlakana podrijetlom iz održive šume.

Partnerstva duž lanca vrijednosti: Jači zajedno

Naši napori za postizanje ovih ciljeva ostvaruju se kroz snažnu suradnju s partnerima iz različitih industrija, kako bi se potaknula inovacija u razvoju ambalaža.

  • New Plastics Economy: Sudjelujemo u inicijativi Nova plastična ekonomija, koja okuplja zainteresirane strane kako bi razmotrili budućnost plastike i pokrenuli promjene ka kružnom gospodarstvu.
  • Alliance To End Plastic Waste: Henkel je također osnivač nove globalne inicijative Savez za uklanjanje plastičnog otpada. Savez će razvijati i širiti rješenja koja umanjuju količinu plastičnog otpada i omogućuju gospodarenje njime. Također će promovirati rješenja za korištenu plastiku pomažući uspostavu kružne ekonomije.
  • Recyclate Forum (Forum za recikliranje): ova inicijativa ima za cilj povećati svijest potrošača o kružnom gospodarstvu i ima više od 40 članova, poput maloprodajnih tvrtki, tvrtki za zbrinjavanje otpada, proizvođača ambalaže i političara.
  • Euopean Plastics Pact (Europski pakt o plastici)U.S. Plastics Pact (Američki pakt o plastici): Henkel je potpisao dva pakta o plastici, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europi. Ova dva regionalna sporazuma, u kojima smo bili jedan od prvih potpisnika, okupljaju vlade i tvrtke kako bi zajedno radile na provedbi kružne ekonomije u kojoj se plastika upotrebljava iznova i iznova.
  • CEFLEX: Henkel je također jedan od osnivača CEFLEX-a, konzorcija od više od 130 europskih tvrtki i organizacija kojima je cilj fleksibilnu ambalažu - uglavnom sastavljenu od više slojeva filma ili folije koju je često teško odvojiti - učiniti lakšom za recikliranje.

Osim toga, udružujemo se s različitim organizacijama koje rade na poboljšanju infrastrukture za recikliranje, posebice u zemljama u razvoju, gdje se često ne primjenjuju odgovarajući sustavi za recikliranje materijala za ambalažu. U tom kontekstu, postali smo prva globalna tvrtka robe široke potrošnje sa brzim rastom koja se udružila s Bankom plastike 2017. godine: Ovo socijalno poduzeće ima za cilj smanjiti plastični otpad u oceanima i pružiti priliku siromašnima tako što im daje mogućnost zaraditi novac ili usluge uklanjanjem plastičnog otpada iz okoliša.

Šta dalje: Ka još većoj održivosti

Ambalaža se stalno mijenja usled utjecaja inovativnih novih dizajna i promjenjivih očekivanja kupaca. Ova neprestana transformacija pruža uzbudljive mogućnosti za smanjenje negativnog utjecaja ambalaže na okoliš. U Henkelu, naši stručnjaci predani su istraživanju mogućnosti da ambalaža bude još više održiva – štiteći proizvode koje volimo i pritom pružajući veći doprinos planetu.