4. ožu 2024.  Düsseldorf / Njemačka

Henkel objavio Izvještaj o održivosti za 2023.

Snažan napredak u Henkelovim ciljevima održivosti

  • Odgovor na klimatske promjene:
    • smanjenje emisija CO2 u proizvodnji za 61 posto
    • udio kupljene električne energije iz obnovljivih izvora povećan na 89 posto
  • Kružno gospodarstvo: udio reciklirane plastike porastao na 19 posto u cijelom svijetu
  • Prirodni resursi: 10. godišnjica suradnje s neprofitnom organizacijom Solidaridad za održivo palmino ulje (palminih koštica)
  • Ambicija za rodnu ravnopravnost: uvedene rodno neutralne smjernice za roditeljski dopust
  • Održiva rješenja: daljnji razvoj asortimana proizvoda
  • Angažman zaposlenika: Proširen program „Održivost u središtu”

Henkel je danas objavio svoj izvještaj o održivosti za poslovnu godinu 2023. u kojem je izvijestio o napretku u provedbi svoje globalne strategije održivosti, posebno u korištenju energije iz obnovljivih energija i promicanju kružnog gospodarstva. Društvo je također nastavilo sustavno raditi na održivijem asortimanu proizvoda i dodatno proširilo svoj program angažmana zaposlenika.

„Održivost je središnji stup našeg programa Svrhovitog rasta”, rekao je Carsten Knobel, glavni izvršni direktor Henkela. „Posebno u izazovnim vremenima poput ovih, održivo djelovanje važnije je nego ikada. Stoga kontinuirano radimo na provedbi naših ciljeva održivosti i ponosan sam što smo tijekom 2023. ponovno jako dobro napredovali. Naši izvrsni rezultati s vodećim ESG ocjenama vanjskih organizacija, kao što je ponovno dodijeljeno postignuće EcoVadis Platinum, pokazuju da smo na pravom putu i da je naš napredak prepoznat.”

„Prošle smo se godine usredotočili na unapređenje naših obveza prema zaštiti okoliša i društvenom utjecaju”, dodala je Sylvie Nicol, članica Uprave Henkela, odgovorna za ljudske potencijale, infrastrukturu i održivost. „Želim istaknuti značajan napredak u održivoj nabavi ključnih proizvoda, primjerice certifikata za palmino ulje i ulje palminih koštica. Također smo uložili znatne napore kako bi doprinijeli kružnom gospodarstvu u obje naše poslovne jedinice. Štoviše, nastavili smo promicati socijalnu jednakost, a željela bih naglasiti uvođenje rodno neutralnog roditeljskog dopusta za sve zaposlenike diljem svijeta.”

Značajno poboljšani rezultati na području održivosti

„Strateški okvir za ostvarivanje ambicije održivog poslovanja 2030+” definira jasne ambicije i ciljeve za Henkelov globalni put k održivosti u pitanjima okoliša, društva i upravljanja. Društvo je prošle godine ostvarilo značajna poboljšanja na području klimatskih promjena i smanjila svoje ukupne emisije CO2 u proizvodnji za 61 posto po toni proizvoda (u usporedbi s početnom 2010. godinom), dok je udio električne energije kupljene iz obnovljivih izvora povećan na 89 posto. Ukupno je 2023. godine 14 dodatnih lokacija prenamijenjeno u proizvodnju s ugljično neutralnom emisijom. Nadovezujući se na svoj napredak u smanjenju emisija CO2 iz sirovina i ambalaže za 17 posto (po toni proizvoda, u usporedbi s početnom godinom 2017.), Henkel je također razvijao svoj put neto nulte emisije u svim kategorijama emisija.

Važan cilj Henkela jest promicanje kružnog gospodarstva. Henkel je sveukupno povećao udio reciklirane plastike u svojoj ambalaži robe široke potrošnje na 19 posto u cijelom svijetu. Bitan je primjer udvostručenje razine recikliranog sadržaja na 50 posto za cijeli asortiman univerzalnih tekućih deterdženata u Europi, kao što je Persil.

Henkel je također nastavio svoje napore u zaštiti prirodnih resursa. To uključuje odgovorno korištenje sirovina kao što su palmino ulje i ulje palminih koštica. Pri kraju 2023. društvo je uspjelo pokriti 96 posto svoje globalne potražnje održivo certificiranim palminim uljem (palminih koštica) i doseglo stopu sljedivosti do uljare od 89 posto. Henkel je proslavio 10 godina suradnje s razvojnom organizacijom Solidaridad s posebnim naglaskom na podršku malim poljoprivrednicima u proizvodnji palminog ulja. Više od 39 000 malih poljoprivrednika već je imalo koristi od zajedničkih inicijativa. Partnerstvo će se dodatno proširiti s pomoću konkretnih projekata u nadolazećim godinama, uključujući Kolumbiju i Indoneziju.

U sferi raznolikosti, jednakosti i uključivanja, Henkel ima ambiciju postići ravnopravnost spolova na svim razinama upravljanja do 2025. godine, među ostalim. Prošle je godine udio žena na rukovodećim pozicijama porastao na 39,5 posto. U sklopu svoje predanosti većoj pravičnosti i prilagođenosti obitelji, Henkel je uveo rodno neutralni program roditeljskog dopusta. Nova politika jamči 100 posto plaćeni roditeljski dopust od osam tjedana za sve zaposlenike u cijelom svijetu, isključivo na temelju uloge skrbnika.

Daljnji razvoj održivijeg asortimana proizvoda

U protekloj je godini Henkel nastavio raditi na transformaciji svog asortimana proizvoda na održiv način. Jedan je primjer za to projekt poslovne jedinice  Ljepila i tehnologije. Jedinica je nastavila razvijati svoju internu metodologiju procjene kako bi imala veću transparentnost u odnosu na performanse održivosti svog asortimana proizvoda. Rezultati procjene dio su upravljanja asortimanom i podupiru pomak prema novim rješenjima koja omogućuju smanjenje emisija i kružno gospodarstvo.

Henkel je 2023. pokrenuo inicijativu „Kreće od nas”(„It starts with us”) u poslovnoj jedinici Consumer Brands. Cilj je pružiti podršku potrošačima u korištenju proizvoda na način koji učinkovitije upotrebljava resurse, a što bi se postiglo jednostavnim savjetima o ponašanju u svakodnevnom životu, primjerice korištenjem ECO programa njihove perilice rublja.

Vanjsko priznanje za rezultate i napredak u području održivosti

Kao i prethodnih godina, Henkelove rezultate u području održivosti u 2023. prepoznalo je nekoliko agencija za ocjenjivanje, među ostalima Sustainalytics i EcoVadis, koji je svrstao Henkel u vodećih 1 posto ocijenjenih poduzeća.

Proširen program globalnog angažmana

Kao dio svog programa „Održivost u srcu”, koji je globalno pokrenut 2022., Henkel ima za cilj dodatno promicati predanost svojih zaposlenika održivosti te je proširio svoju ponudu obuke u 2023. Više od 10 000 zaposlenika već je sudjelovalo u osnovnoj obuci, koja je dostupna kao program e-učenja na mnogim jezicima i kao novorazvijeni format za radnike u proizvodnji. Također su dostupni i detaljni tečajevi obuke, ali i novi Inkubator održivosti (Sustainability Incubator Lab), format koji zaposlenicima daje priliku da rade na vlastitim idejama održivosti.

Priopćenje za javnost (163,42 KB)
Jelena Gavrilović Šarenac Henkel Direktorica za korporativne komunikacije ​Henkel Srbija i Henkel Adria +381-11-207-22-09 Jelena.Sarenac@henkel.com Preuzmi vizitku Dodaj u Moja zbirka