Inicijative i partnerstva

Očekivanja u pogledu društvene i okolišne odgovornosti stalno se mijenjaju. Stoga se tvrtke oslanjaju na otvoren dijalog sa zajednicama, dobavljačima, kupcima i mnogim drugim zainteresiranim stranama kako bi se osiguralu da pružaju riješenja za izazove koji su najvažniji.

Da bi doista razumjeli, treba doista da slušate. Zato se tvrtke toliko žele uključiti u dijalog s zainteresiranim stranama. Otvoreni pristup razmjeni mišljenja i razmjeni perspektiva ključan je za razumijevanje očekivanja različitih interesnih skupina, koje se mijenjaju tijekom vremena. Bilo kroz fokus grupe, istraživanje ili sudjelovanje u platformama za raspravu: tvrtke moraju prikupiti znanja o problemima i prioritetima svojih dioničara – te primijeniti to znanje u svakodnevnim aktivnostima.

Diskutujte, angažujte se, uključite druge

U Henkelu naš pristup održivosti oblikuje naše interakcije s dioničarima. Vjerujemo da je otvoren, stalan dijalog sa svim skupinama koje imaju interes u našem poslovanju ključan kako bi se osiguralo da radimo na najvažnijim izazovima. Kroz izravne razgovore, sudjelovanje u inicijativama raznih dioničara i podupiranje platformi za dijalog, nastojimo podijeliti naše jedinstveno znanje i prikupiti znanje – a zatim integrirati ono što smo naučili u naše proizvode, usluge i poslovne aktivnosti. Želimo razumjeti naše dioničare. Zato mi doista slušamo.

Dijalog sa zainteresiranim stranama

Razmjena mišljenja s zainteresiranim stranama i društvenim skupinama ključni je element Henkelovog pristupa održivosti. Zbog toga smo aktivni na nekoliko platformi za dijalog i inicijativu o specifičnim pitanjima vezanim uz održivost.

Ova otvorena razmjena pruža osnovu za zajedničko razumijevanje i mogućnost dobivanja društvenog odobrenja za odluke poduzeća. U isto vrijeme, dijalog je izvor novih ideja i stvaran značajan doprinos našem upravljanju inovacijama, riziku i također predstavlja osnovu za daljnji razvoj naše strategije održivosti i izvješćivanja.

Stoga smo u stalnom dijalogu za kupce, korisnike, dobavljače, zaposlenike, dioničare, lokalne zajednice, rejting agencije i analitičare, državne vlasti, nevladine organizacije, političare, akademsku i znanstvenu zajednicu.

Svatko može napraviti razliku

Za mnoge proizvode široke potrošnje, većina okolišnih otisaka nastaje tijekom uporabe proizvoda. Stoga je važno promicati odgovorno ponašanje. Stoga se proizvođači, trgovci na malo i distributeri pridružuju razvoju platformi za informiranje potrošača o održivim proizvodima i potiču ih da odgovorno koriste proizvode.

Zajedno s našim maloprodajnim partnerima udružili smo se kako bismo pokazali korisnicima kako mogu smanjiti svoj osobni ugljični otisak bez žrtvovanja kvalitete života. Primjerice, Henkel i njemački drugstore Rossman 2017. godine posvetili su svoju kampanju digitalnom kalkulatoru otiska: potrošači odgovaraju na niz jednostavnih pitanja kako bi izračunali koliko se ugljika proizvodi zbog onoga što jedu, gdje žive ili načina na koji provode slobodno vrijeme. Na kraju, mogu usporediti svoje rezultate sa prosjekom u zemlji.

Uključivanje sljedeće generacije

Pokreće se sve više inicijativa koje potiču današnje korisnike da promijene svoje navike. Međutim, također je važno razmišljati o budućim generacijama. Stoga su obrazovne aktivnosti koje promoviraju održivo ponašanje i osviješćuju ljude o izazovima s kojima se planet suočava sve popularnije. Henkelov Forscherwelt („Svijet istraživača“), na primjer, potiče djecu da istražuju svijet znanosti čineći istraživanje zabavnim. Međunarodni program uključuje nastavne jedinice i materijale za osnovne škole. Sadržaj programa odražava glavne točke Henkelovog istraživačkog područja, s daljnjim istraživanjima o održivosti.