Kružnom gospodarstvu

circular-economy

Ona štiti proizvode koje volimo i pruža informacije o tome kako ih koristiti bezbedno i odgovorno – ali ambalaža takođe mora postati deo kružnog gospodarstva.

Ambalaža igra ključnu ulogu u modernom načinu života. Bez njega, većina proizvoda bi se pokvarila ili oštetila pre nego što stignu u trgovinu. Međutim, ona se često navodi kao jedan od glavnih problema u borbi našeg planeta za ekološku održivost, jer se pretvara u otpad poslije svake uporabe. Zato tvrtke iz različitih industrija traže način da zatvore krug i umanje negativni utjecaj ambalaže na okoliš, a da pritom i dalje imaju koristi od njihovih pozitivnih svojstava.

Ova potraga oslanja se na ljude sa širokim spektrom sposobnosti – ali dizajneri ambalaža su ključni igrači kada je riječ o rješavanju izazova održivog pakiranja. Od toga da se materijal ambalaže učini lakšim za recikliranje nakon uporabe do integriranja veće količine recikliranog materijala u ambalaže: Ovi stručnjaci stvaraju ambalažu koja štiti proizvode koje volimo i pritom daju veći doprinos planetu.

Najveći problem sa ambalažom je što obično postane otpad čim potrošač završi korištenje proizvoda. Zato se stručnjaci za pametnu ambalažu usredotočuju na pravljenje dizajna koji su optimizirani za recikliranje. Time što čine postojeća pakiranja lakšim za recikliranje – i koriste sve više i više recikliranih materijala u novoj ambalaži – tvrtke mogu pomoći da se materijali zadrže u lancu vrijednosti duže.

Ova ideja je u srcu modela kružnog gospodarstva: način razmišljanja kojim se stremi prikupiti materijale nakon što ih se iskoristi i obradi kako bi se mogli ponovo iskoristiti ili iznova reciklirati. Time se eliminira otpad i smanjuje utjecaj ambalaže na okoliš – sve dok postoje dobri sustavi za recikliranje i gospodarenje otpadom.

YouTube Thumbnail Henkel Sustainability Film 2022 Promote circularity (Thumbnail)

Naša strategija za ambalažu: Snažan fokus, ambiciozni ciljevi

U Henkelu, prepoznajemo odgovornost u vezi s pakiranjem. Predani smo promicanju održivosti i ostvarivanju ove predanosti kroz skup ambicioznih ciljeva. Naša strategija zasniva se na konceptu kružnog gospodarstva i fokusira se na uporabu materijala iz održivih izvora i korištenje pametnog dizajna kako bi se zatvorio krug – radi dobrobiti ljudi i planeta.

Pregled naših ciljeva pakiranja za 2025.

  • 100% Henkelove ambalaže moguće je reciklirati ili ponovo upotrijebiti. 
  • Cilj nam je smanjiti količinu djevičanskih plastike iz fosilnih izvora u našim proizvodima za 50 posto. To ćemo postići povećanjem udjela reciklirane plastike na više od 30 posto, smanjenjem volumena plastike i sve većom upotrebom plastike na biološkoj razini.
  • Želimo spriječiti odlaganje otpada u okoliš. Da bismo to postigli, podržavamo inicijative prikupljanja i recikliranja otpada. Da bismo to postigli, podržavamo inicijative prikupljanja i recikliranja otpada. Ulažemo u inovativna rješenja i tehnologije za promicanje recikliranja u zatvorenom krugu, a cilj nam je doseći više od 2 milijarde potrošača godišnje pružanjem ciljanih informacija o recikliranju.

*Isključivanje ljepljive proizvode gdje ostaci mogu utjecati na recikliranje ili zagađivanje tokove recikliranja.

Pored toga, naš cilj je da 100 posto papira i kartona koje koristimo izrađujemo od recikliranog materijala ili, tamo gdje su potrebna djevičanska vlakna, da potječu od svježih vlakana podrijetlom iz održive šume.

Partnerstva duž lanca vrijednosti: Jači zajedno

Naši napori za postizanje ovih ciljeva ostvaruju se kroz snažnu suradnju s partnerima iz različitih industrija, kako bi se potaknula inovacija u razvoju ambalaža.

  • New Plastics Economy: Sudjelujemo u inicijativi Nova plastična ekonomija, koja okuplja zainteresirane strane kako bi razmotrili budućnost plastike i pokrenuli promjene ka kružnom gospodarstvu.
  • Alliance To End Plastic Waste: Henkel je također osnivač nove globalne inicijative Savez za uklanjanje plastičnog otpada. Savez će razvijati i širiti rješenja koja umanjuju količinu plastičnog otpada i omogućuju gospodarenje njime. Također će promovirati rješenja za korištenu plastiku pomažući uspostavu kružne ekonomije.
  • Recyclate Forum (Forum za recikliranje): ova inicijativa ima za cilj povećati svijest potrošača o kružnom gospodarstvu i ima više od 40 članova, poput maloprodajnih tvrtki, tvrtki za zbrinjavanje otpada, proizvođača ambalaže i političara.
  • Euopean Plastics Pact (Europski pakt o plastici)U.S. Plastics Pact (Američki pakt o plastici): Henkel je potpisao dva pakta o plastici, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europi. Ova dva regionalna sporazuma, u kojima smo bili jedan od prvih potpisnika, okupljaju vlade i tvrtke kako bi zajedno radile na provedbi kružne ekonomije u kojoj se plastika upotrebljava iznova i iznova.
  • CEFLEX: Henkel je također jedan od osnivača CEFLEX-a, konzorcija od više od 130 europskih tvrtki i organizacija kojima je cilj fleksibilnu ambalažu - uglavnom sastavljenu od više slojeva filma ili folije koju je često teško odvojiti - učiniti lakšom za recikliranje.

Osim toga, udružujemo se s različitim organizacijama koje rade na poboljšanju infrastrukture za recikliranje, posebice u zemljama u razvoju, gdje se često ne primjenjuju odgovarajući sustavi za recikliranje materijala za ambalažu. U tom kontekstu, postali smo prva globalna tvrtka robe široke potrošnje sa brzim rastom koja se udružila s Bankom plastike 2017. godine: Ovo socijalno poduzeće ima za cilj smanjiti plastični otpad u oceanima i pružiti priliku siromašnima tako što im daje mogućnost zaraditi novac ili usluge uklanjanjem plastičnog otpada iz okoliša.

Šta dalje: Ka još većoj održivosti

Ambalaža se stalno mijenja usled utjecaja inovativnih novih dizajna i promjenjivih očekivanja kupaca. Ova neprestana transformacija pruža uzbudljive mogućnosti za smanjenje negativnog utjecaja ambalaže na okoliš. U Henkelu, naši stručnjaci predani su istraživanju mogućnosti da ambalaža bude još više održiva – štiteći proizvode koje volimo i pritom pružajući veći doprinos planetu.