KLIMA

2 girls running in a cornfield with modern windmills in the background

Emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova odgovorne su za klimatske promjene i globalno zagrijevanje. Ograničenje ovih emisija je jedan od najvećih izazova sa kojim se čovečanstvo ikada suočilo.

Nekoliko stupnjeva ne zvuči puno, ali čini značajnu razliku za budućnost našeg planeta. Kako bismo do 2050. ograničili globalno zatopljenje na znatno ispod dva Celzijeva stupnja - i ispunili ciljeve usvojene UN-ovim Sporazumom o klimatskim promjenama u Parizu - moramo brzo smanjiti emisiju ugljikovog dioksida. Taj će ambiciozan cilj biti moguće postići samo ako vlade i kompanije prihvate ovaj izazov kao priliku za inovacije i istraživanje vizionarskih ideja.

Transformacija načina života

Naravno, moderni stilovi života potiču ove emisije. To znači da se najveći potencijal za pozitivne promjene nalazi u promjeni našeg načina života. To bi moglo uključivati povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje povezanih emisija. To se također može postići i smanjenjem ugljika u našim životima i zamjenom tradicionalnih izvora energije obnovljivim izvorima. Ili bi se to čak moglo postići ako bi se ugljenični dioksid pretvorio u resurs – istražujući inovativne tehnologije koje ga pretvaraju u energiju, što bi prekinulo ciklus zagađenja stakleničkim plinovima.

Our climate action along the value chain - Thumbnail

Posvećeni očuvanju klime

Henkel u potpunosti podržava UN-ov Sporazum o klimatskim promjenama potpisan u Parizu. Iz tog ćemo razloga ispuniti našu dugoročnu viziju postizanja pozitivnog utjecaja na klimu do 2040. godine i dati aktivan i predan doprinos očuvanju klime. Početak ovoga je na našem snažnom fokusu na vlastitim proizvodnim pogonima, gdje namjeravamo smanjiti svoj ugljični otisak za 65% do 2025. i 75% do 2030. (u usporedbi s 2010.). Da bismo to učinili, želimo stalno poboljšavati svoju energetsku učinkovitost, a 100% električne energije koju koristimo dolazi iz obnovljivih izvora.

S našom vizijom da do 2040. postanemo tvrtka s pozitivnim utjecajem na klimu, preostala fosilna goriva u svojoj proizvodnji želimo zamijeniti klimatski neutralnim alternativama, poput bioplina ili plina dobivenog pretvorbom CO2. Također namjeravamo isporučiti višak nekarbonske energije koja Henkelu nije potrebna trećim stranama. To će izbjeći emisije kao dio vlastitih aktivnosti i omogućiti trećim stranama da izbjegnu potencijalne emisije korištenjem čiste energije. Opskrba drugih ovom vrstom energije znači da će naše poslovanje imati pozitivan utjecaj na klimu.

Pored toga, svoju predanost pozitivnom utjecaju na klimu dijelimo s našim partnerima i dobavljačima. Očekujemo da će doprinijeti smanjenju CO2 u cijelom lancu vrijednosti. Stoga imamo ambiciozni cilj smanjiti ugljični otisak sirovina i pakiranja koje koristimo za 30 posto po toni proizvoda do 2030. u odnosu na 2017. godinu.

Temeljem naših dugoročnih ciljeva, Henkel je postavio specifične ciljeve smanjenja emisija, koje je odobrila inicijativa Science Based Targets i potvrdio da su u skladu s razinama potrebnim za ispunjavanje ciljeva Pariškog sporazuma za ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 Celzijevih stupnjeva.

Inovacije za budućnost našeg planeta

Naravno, dok neprestano razvijamo inovativne proizvode i tehnologije, tražimo mogućnosti koje osnažuju naše kupce i korisnike da smanje ugljični otisak. Ovo je posebice važno jer se naši proizvodi koriste milijunima puta u kućanstvima i  industrijskim procesima svakog dana – a analiza životnog ciklusa pokazuje da se veći deo ugljičnog otiska povezanog s proizvodom generira kada se proizvod iskoristi. Zbog toga smo postavili sebi cilj da pomognemo našim kupcima i korisnicima da do 2020. godine uštede 50 milijuna tona CO2 pri uporabi naših proizvoda.

Pomaganje kupcima i korisnicima da smanje emisije CO2


To motivate consumers to do their laundry in an environmentally compatible way, Consumer Brands developed a special logo with the slogan “be sustainable – wash cold.” It is placed on our laundry detergent packaging and aims to encourage consumers to save energy when doing their laundry.

Kako bi potaknuli potrošače na pranje rublja na ekološki prihvatljiv način, poslovna jedinica Henkel Consumer Brands u domaćinstvu tvrtke Henkel kreirao je specijalni logo sa sloganom „budite održivi – perite hladnom vodom“. Logo se stavlja na pakovanje naših deterdženata za pranje rublja i ima za cilj potaknuti korisnike da uštede struju prilikom pranja rublja.


Der Unternehmensbereich Beauty Care hat die Initiative „BeSmarter“ gestartet. Neben einen Fokus auf Recycling konzentriert sich die Initiative auch auf das Wasser als Ressource. Ein Ziel dabei ist es, die Verbraucher für einen verantwortungsvollen Umgang mit der wertvollen Ressource Wasser zu sensibilisieren. Außerdem führt die Verwendung von Wasser mit geringeren Temperaturen zu geringeren CO2-Emissionen.

Poslovna jedinica Henkel Consumer Brands je pokrenula inicijativu „BeSmarter“ (Budite pametniji). U početku inicijativa je bila posebno usmjerena na vodu kao resurs. Zato je cilj stvoriti svijest kod korisnika o odgovornoj uporabi vode kao važnog resursa. Korištenje manjih količina tople vode također smanjuje emisije CO2.


We support our industrial customers with solutions for lightweight automotive designs. This includes pretreatments for metal surfaces that make it possible to combine steel and aluminum, as well as liquid soundproofing and 3D reinforcement technologies. These solutions all contribute to weight reduction in the chassis and increase fuel efficiency.

Henkel Bonderite Tectalis i Proces u dva koraka omogućuju našim potrošačima da dizajniraju karoserije automobila od više vrsta metala, koje kombiniraju čelik i aluminij. Kao rezultat, ta rješenja poslovne jedinice Henkel Ljepila i tehnologije omogućuju proizvođačima automobila da koriste manje čelika i više aluminija. Lakše karoserije automobila pomažu povećati učinkovitost potrošnje goriva i time smanjuju CO2 emisije automobila.

Velika razlika

Postizanje pozitivnog utjecaja na klimu zvuči kao samo lijepa izjava, ali to je pristup s potencijalom da doprinese ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijske razine do 2050. godine. Da postigne ovaj cilj, Henkel namjerava napraviti veliku razliku u održivosti okoliša. Ovu smo predanost shvatili prihvaćajući izazove navedene u Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama kao priliku za kreativnost - i za razvoj inovativnih rješenja koja štite budućnost našeg planeta.